ilyasefe.unal@ensonhaber.com
Malatya kayısısının Türkiye iktisadına katkısı epeyce yüksek.
2021 yılında yalnızca 11 aylık periyotta 81 bin 279 ton ihracat karşılığında 305 milyon 163 bin dolar gelir elde edildi.
Malatyalılar kayısıdan farklı eserler de elde etmeye başladı.
Bunlardan biri de kayısı çekirdeği kahvesi.
Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından tescil ettirilen kayısı çekirdeği kahvesi, Yeşilyurt Belediyesi tarafından seri üretime geçirilecek. Kayısı çekirdeği kahvesinin Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması için çalışmalar başladı.
Bu kapsamda Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde onarım sürecine giren Lezzet Caddesi’nde kahve müzesi kuruldu. Müzede kahvenin tarih boyunca yaşadığı seyahate fiyatsız bir formda şahit olabilirsiniz.
LEZZET CADDESİ’NDEKİ MÜZELERE GİRİŞLER FİYATSIZ
Lezzet Caddesi’nde kahve müzesinin yanı sıra Gastronomi Müzesi, Dokuma Müzesi ve Kent Belleği Müzesi de yer alıyor. Tüm müzelere giriş fiyatsız. Kahve müzesinde, kahvenin çekirdekten fincana seyahatinde hangi evrelerden geçtiği ve hangi araç gereçlerin kullanıldığını görebiliyorsunuz.
KAYISI ÇEKİRDEĞİ KAHVESİNİ MÜZEDE TADABİLİRSİNİZ
Dibeklerden cezvelere, değirmenlerden fincanlara kadar yüzlerce tarihi eşya kahve müzesinde ziyaretçilerini bekliyor. Kahve müzesinde kayısı çekirdeği kahvesini tatma imkanı da bulabilirsiniz.